سایز متن /
بسم الله الرحمن الرحیم
«وَ اعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَميعاً وَ لا تَفَرَّقُوا وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْداءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْواناً وَ كُنْتُمْ عَلى شَفا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْها كَذلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آياتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُون». (آل عمران/۱۰۳).
یعنی: «و همگى به رشته (دين) خدا چنگ زده و به راههاى متفرّق نرويد، و به ياد آريد اين نعمت بزرگ خدا را كه شما با هم دشمن بوديد، خدا در دلهاى شما الفت و مهربانى انداخت و به لطف و نعمت خدا همه برادر دينى يكديگر شديد، و در پرتگاه آتش بوديد، خدا شما را نجات داد. بدين گونه خدا آياتش را براى (راهنمايى) شما بيان مىكند، باشد كه هدايت شويد».
در باره شأن نزول این آیه و چند آیه پیش و پس از آن آمده است: دو مرد از قبيله اوس و خزرج از اوس ثعلبه و از خزرج اسعد بن زراره با هم به فخر فروشى پرداختند. اولى گفت خزيمة بن ثابت ذو الشهادتين از ما است و نيز حنظله غسيل الملائكة، عاصم بن ثابت و سعد بن معاذ كه عرش رحمان به خاطر او به جنبش در آمد و خدا بحكم او در بنى قريظه خشنود گرديد از ما هستند.
خزرجى گفت: از ما چهارتنند كه قرآن را محكم و استوار كردند: ابى بن كعب، معاذ بن جبل، زيد بن ثابت و ابو زيد. و نيز از ما است سعد بن عباده رئيس و خطيب انصار. و بالآخره سخن ميان آن دو بسيار رد و بدل شد تا آتش خشم در وجودشان شعله كشيد و مفاخره شدت يافت و هر يك قبيله خود را ندا دادند و به كمك خواستند. اوسيان به سوى مرد اوسى و خزرجيان به طرف خزرجى شتافتند و همه مسلح و آماده پيكار بودند اين خبر به پيغمبر اكرم رسيد. حضرت سوار الاغ گشت و بنزد آنان شد و خدا اين آيات در اين مورد فرستاد. (طبرسی، مجمع البیان، ج ۲، ص ۸۰۴).
این آیه و شأن نزول آن را به مناسبت خبری آورده ام که حدود یک سال پیش در رسانه ها آمده بود:
سرلشکر قاسم سلیمانی [فرمانده سپاه قدس] در پانزدهمین اجلاس روز جهانی مساجد با بیان اینکه شهید حججی ثمره مسجد است، تصریح کرد: «وقتی یک برادرِ خسته و چند شغله را امام جماعت میکنید، چطور از او توقع دارید مسجد را حفظ کند؟ چرا دائما از القاب بیحجاب، بدحجاب، اصولگرا یا اصلاحطلب استفاده میکنید؟ پس چه کسی میماند؟ تمام بچهها یکی نیستند، بلکه این پدر خانواده است که آنها را گرد هم جمع میکند. امام جماعت باید بتواند باحجاب، بدحجاب و بیحجاب همه را جذب کند».
«ما امروز با دو خطر مواجهیم. یک خطر داخلی که فتنه مذهبی است و دیگری خطر خارجی که تهاجم علیه جهان اسلام است». (صبح روز یکشنبه ۲۹ مرداد ۱۳۹۶).
آن گاه که این خبر را خواندم راز محبوبیت سردار شهید سلیمانی در میان همه اقشار ایرانی را دریافتم، اصولگرا، اصلاح طلب، سنی، شیعه، ارمنی، کرد، لر، بلوچ، عرب و فارس، مسجدی و غیر مسجدی، با حجاب و بد حجاب، همه از او با احترام یاد میکنند درود خدا بر او و مانند او از شهیدان بزرگ اسلام و انقلاب باد.
این تفکر پدرانه را نگاه کنید و تفکری دیگر در مقابل او را که در چنین روزهایی که سردار به شهادت رسیده و همه اقشار مردم و شخصیتها و گروههای سیاسی در بیانیههای خود جنایت آمریکا (در به شهادت رساندن سردار و یارانش) را محکوم و از آن ابراز انزجار کرده و از کشته شذن او شدیدا ابراز تاسف کردهاند، در چنین زمانی که همه ملت یکپارچه در سوک سردار نشستهاند برخی راه تفرقه را در پیش گرفته و با الفاظ نا مناسب نغمه تل میمون جنگ داخلی علیه جناحها و افراد سیاسی را سر داده و بلکه آن را در اوویت قرار میدهند، چیزی که خواست دشمن است، تا از این راه از آن غفلت نموده و به نزاعهای داخلی سرگرم شویم!.
در حالی که سخن سردار این بود: «چرا دائما از القاب بیحجاب، بدحجاب، اصولگرا یا اصلاحطلب استفاده میکنید؟ پس چه کسی میماند؟…».
این تفکر سردار شهید و راز محبوبیت او در میان همه سیاسیون و اقشار مختلف مردم ایران و کشورهای دیگر بود، ولی درست در مقابل او در همین روزهای حساس که در برابر تروریست دولتی آمریکا به وحدت و هماهنگی نیاز داریم، کسانی به نام و ظاهرا در دفاع از او به تصفیه حساب جناحی برخاستهاند!!! چیزی که سردار شهید با آن مخالف بود و دوست داشت جاذبه داشته باشیم نه دافعه، پدر مردم و برادر یکدیگر باشیم، نه دشمن کینه توز، مردم را نگاه داریم نه غربال کنیم، حافظ وحدت باشیم، نه تفرقه افکن، دریای محبت باشیم، نه دوزخ سوزان، با یکدیگر مهربان باشیم، نه سر ریز شده از خشم، بنان و بیان نرم داشته باشیم، نه چون افعی کشنده از زهر، خشم فرو بخوابانیم، تا طعم یکپارچگی و همدلی را بچشیم و بچشانیم، مرحمی آرامبخش بر دلهای اندوهگین و زخم خورده باشیم، نه دشنه کشنده یا آتش فزاینده بر جگرهای سوخته از غم، اشک چشمان همدیکر را پاک کنیم و به یکدیگر دلداری بدهیم، نه اینکه بر اندوه بیفزاییم، در برابر مکر و جنایت دشمن چون بنیان مرصوص یاشیم، نه دیوار شکسته و شکاف برداشته از کینه و اختلاف.
از ما گفتن و حجت تمام کردن، تا چه ثمر افتد، و از باغ شهادت چه میوهای چیده، و از چشمه معرفت آن چه آبی نوشیده شود، نوشابه تلخ و زهرآگین اختلاف و جدایی، یا آب حیات و شربت گوارای اتحاد و پیروزی.
این است پند ما که خواست آن سردار شهید بود، بیاییم در این فضای عطرآگین شهادت با پیمودن روش او و پیاده کردن اندیشه وحدت آفرین او که پیام آیه قرآن است، روحش را شاد نماییم. مانند سلیمانی باشیم، که چون سلمان پاک بود و دلی با صفا و مهربان داشت و خشم او تنها در برابر دشمن خون آشام بود،
درود خدا بر شهید سرافراز سردار سلیمانی و یاران شهیدش باد.
تاریخ ۱۴ دیماه ۱۳۹۸ دومین روز شهادت سردار سلیمانی.