سایز متن /
بسم الله الرحمن الرحیم
در آستانه ورود به ماه محرم آن هم با شیوع گسترده ویروس کشنده کرونا گاه گاه پیامهایی از برخی از مسئولان تبلیغاتی وکلیپهایی از معدودی از وعاظ در فضاهای مجازی منتشر میشود که مردم را به حضور گسترده در محافل عزاداری سید و سالار شهیدان امام حسین علیه السلام فرا میخوانند.
این دسته از مبلغان سطحی نگر نگاهشان به روایات فضایل و آثار زیارت قبر حسین و شفا بخشی تربت پاک او است که اجمالا در صحت اینگونه روایات تردیدی وجود ندارد.
ولی از سه نکته غافل هستند:
1. گرچه در اصل فضیلت برپایی و شرکت در عزاداری امام حسین علیه السلام و یاران پاک او تردیدی وجود ندارد، ولی در هیچ روایتی نیامده است که از آثار آن شفابخشی و درمان بیماریها باشد، افزون بر اینکه در هیچ روایتی نیامده است که اینگونه مراسم مانع بیماریها به ویژه ویروسهای مسری و کشنده خطزناک باشد، بلکه اینگونه روایات ناظر به شرایط عادی هستند، و اطلاق ندارند تا شرایط غیر عادی همانند زمان گسترش ویروسهای خطرناک را نیز شامل بشوند.
آنچه در این باره آمده دعا خالصانه به درگاه خدا و توسل یه اولیای الهی از جمله شهیدان کربلا و نیز شفا بخشسی تربت کربلا برای بیماریهای لا علاج است، آن هم به گونهای که مصلحت الهی برای دعا کننده یا در لفظ ذکر شود و یا در نیت آورده شود.
۲٫ در برخی از روایات صحیح برای شفا بخشی تربت امام حسین علیه السلام قیدی وجود دارد که نمونه آن روایت از امام رضا علیه السلام است که فرمود: «طِينُ قَبْرِ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ )علیه السلام (شِفَاءٌ مِنْ كُلِّ عِلَّةٍ إِلَّا السَّامَ وَ السَّامُ الْمَوْت». .)بحار الانوار، ج ۱۰۱، ص ۱۳۱، ح ۵۸ در برخی از نرمافزارها جلد ۹۸ است).
یعنی: «خاك قبر حسين عليهالسلام شفا از هر بيمارى است، جز بيمارى سام و سام به معناى مرگ است».
بنا براین تربت امام حسین علیه السلام بیماری مرگ را درمان نمیکند، مقصود این است که اگر خدا بخواهد جان بیماری را بگیرد هرچه تربت به او خورانده شود فایده نمیبخشد و اگر در زمانی مانند زمان ما ویروس کشنده کرونا همه گیر شده و راه رهایی مردم از آن فاصله گرفتن از یکدیگر و خودداری از اجتماعات باشد بر همگان لازم میشود که هر گونه اجتماع خود داری نمایند، چه آن گردهمایی برای شادی و تفریح و چه برای عزاداری باشد.
۳٫ مراسم عزاداری و وعظ و خطابه از شعائر الهی و ابزار تبلیغ دین و مذهب شمرده میشوند، این ابزار اگر زمینه نابودی و مرگ با زیان به مردم را فراهم آورد باید به حد اقل ممکن اکتفا شده و در مواردی مراسم به طور کلی تعطیل گردد و راههای دیگر (مانند رادیو، تلویزیون، پیامرسانها) برای این منظور در نظر گرفته شود.
و اگر شرایط اندکی برای مراسم به صورت حضوری فراهم گردد باید با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی باشد، مانند حضور در فضای باز با رعایت فاصلهها و خودداری از پخش نوشیدنیها و خوردنیهای غیر بهداشتی استفاده از وسایل شخصی و مانند آن همراه باشد.
تکته قابل توجه خوانندگان گرامی این
است که در شهر قم در بیوت مراجع بزرگ تقلید مدت دو سال است که ویروس کرونا فراگیر
شده به دستورات وزارت بهداشت عمل شده و پروتکلهای بهداشتی کاملا رعایت میشود،
گرچه فعلا افراد مسن از جمله مراجع یزرگوار تقلید واکسن کرونا دریافت کردند، با
این حال پروتکلهای بهداشتی رعایت شده و در دفاتر آنان مراسم روضه خوانی به صورت
بسیار محدود و کوتاه
(نیم ساعت) و با رعایت کامل فاصله و استفاده از ماسک ووو برپا میشود و اجتماع پر
شوری که برخی بر زبان جاری میشود به چشم نمیخورد و در مساجد شهر قم دو سال است
مراسم نماز جماعت و روضه خوانی در زمانی بسیار کوتاه و به صورت خیلی محدود چند
نفره برپا شده و مراسم سینه زنی در فضاهای مسقف به چشم نمیخورد و غذاهای گرم به
درب خانهها برده میشود تا مردم برای دریافت آن در مساجد اجتماع تکنند.
البته در خیابانهای شهر ممکن است اوضاع به گونه دیگر باشد که در آن صورت مسئولیت آن بر عهده مردم است که برای حفظ جان خود و دیگران پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمایند.
به امید اینکه با لطف خداوند بزرگ و همت مردم و رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی ویروس کشنده کرونا از روی زمین رخت بر بندد تا در سال آینده مردم بتوانند مراسم عزاداری امام حسین علیه السلام را به گونه مطلوب برپا نمایند.